Vandaag heeft Peter een opleiding gevolgd om kankerpatiënten te helpen revalideren in de praktijk. Het was een interessante dag in Mechelen met heel wat tools om de patiënten in de toekomst beter te begeleiden! Hierbij geef ik een korte samenvatting van de inhoud.

photo

Bewegen is heel belangrijk tijdens het gehele kankerzorg traject. Optimaal dient er gestart worden met fysieke activiteit bij het stellen van de diagnose. Ook tijdens de behandeling (radiotherapie, chemotherapie, operaties) dient er bewogen te worden. Dit weliswaar aangepast aan de mogelijkheden die u als patiënt hebt op dit ogenblikkelijk.

Uit studies is gebleken dat wanneer kankerpatiënten onvoldoende bewegen spiermassa en fysieke conditie significant dalen in vergelijking met gezonde personen. Fysieke activiteit zorgt ervoor dat dit verschil weggewerkt wordt.

Daarnaast zorgt bewegen voor een beter opname van medicatie (chemotherapie), minder nevenwerking van kankertherapie (moeheid, angst, depressie,..., meer levenskwaliteit, en een verlaagde kans op overlijden. Er is geen verhoogde risico op verergeren van lymfeoedeem.

Een programma bestaat idealiter uit 2 à 3 maal oefenen in de week. Krachttraining en uithouding vormen een belangrijk onderdeel van dit programma. Daarnaast kan dit aangevuld worden met andere bewegingsvormen.
Een beweegprogramma wordt op u maat gemaakt en er wordt rekening gehouden met belemmerde factoren zoals bv. botmetastasen, cardiotoxiteit, neuropathie of vermoeidheid.

Hoppet-035

Maak een afspraak

Wil je een afspraak maken in onze kinepraktijk? Dat kan via telefoon of via onderstaande knop.

Afspraak maken