Mijn kind stapt (nog) niet

Wanneer kinderen laat stappen stellen ouders vaak de vraag als ze al dan niet externe hulp moeten zoeken

Gemiddeld zet een kind zijn of haar eerste losse stapjes rond 14 à 15 maanden. De leeftijd waarop een kind zelfstandig begint te stappen, verschilt enorm. Het is niet abnormaal als je kind pas alleen loopt als hij of zij 18 maanden is. Zelfstandig lopen vóór de eerste verjaardag of na 18 maanden is eerder een uitzondering.

In het begin heeft je kind een starre lichaamshouding. Het lopen van een peuter wordt gekenmerkt door een ‘dribbelgang’. Hij of zij waggelt wijdbeens met gebogen knieën en ellebogen. Je kind loopt met korte stapjes en kan nog niet stappen over hindernissen.

jongetje-leert-lopen-jonge-vader-helpt-zijn-zoon-met-de-kleuter-die-eerste-stappen-zet-en-maakt-van-originele-hand-tekenfilm-221058471

Als je kind een tijd geoefend heeft en steeds beter zijn of haar evenwicht kan bewaren, leert hij of zij ook een paar stapjes zijwaarts en achteruit te lopen, een bal vooruit te schoppen en aan een hand de trap op te lopen.

Als je kind zelfstandig zijn of haar eerste stapje heeft gezet, zal je kind heel veel dingen willen doen waarbij hij of zij dat kan gebruiken. Je kind zal dingen duwen, dingen achter zich aan trekken, dingen verplaatsen ...

Vanaf ongeveer 18 maanden ontwikkelt je peuter een beter evenwicht, wordt hij of zij behendiger, leert je peuter rennen, op stoelen klimmen, fietsen op een loopfiets, op een driewieler rijden, met een bal spelen, springen …

Wanneer je kind 18 maanden oud is en nog niet kan stappen maak je je als ouder vaak ongerust. Bij een variante ontwikkeling (poepschuiven, tippen lopen, voorkeurshouding) is dit vaak van voorbijgaande aard. Best neem je contact op met de kinderarts of kinderkine om bepaalde aandoeningen uit te sluiten.

Bij een variante ontwikkeling (bv. poepschuiven) kan via ontwikkelingsstimulatie het kind meer variatie opdoen in houding en beweging en kan het kind vaak in relatief korte tijd komen tot stappen. We bekijken eens enkele factoren die bijdragen waarom het kind zo laat tot stappen komen en er worden oplossingen en tips gegeven die kunnen toegepast worden in de dagdagelijkse situatie van het kind. Ook geven we tips aan de ouders hoe ze het kind thuis kunnen stimuleren om tot kruipen en stappen te komen.

Hoppet-035

Maak een afspraak

Wil je een afspraak maken in onze kinepraktijk? Dat kan via telefoon of via onderstaande knop.

Afspraak maken